slika1.jpg slika2.jpg
Novice
05/12/2018

 V Osnovni šoli Mengeš je Turistično društvo Mengeš, dne 28. 11. 2018 organiziralo delavnico za učence višjih razredov osnovne šole. V delavnici so se mladi nadobudni ustvarjalci naučili osnov za izdelavo adventnih venčkov in novoletno božičnih okraskov ... 

 
19/10/2018

 Na 48. srečanju gorenjskih turističnih delavcev v Kranju, dne 6. okt. 2018, kjer so podeljevali priznanja ...

 
15/08/2018

 Včasih smo postavljeni pred »hitre« izzive. Tako smo bili v Tudrističnem društvu Mengeš po Janezu Peru, seznajeni in naprošeni za pomoč pri organizaciji snemanja prispevka za oddajo avstrijske ORF

 

Dogodki
23 Februar 2019 09:00 do 14:00

MENGOTRIS POKAL (Rolete Kosec)

23 Februar 2019 19:00 do 21:44

POD MENGEŠKO MARELO

2 Marec 2019 09:00 do 11:00

PUSTOVANJE

9 Marec 2019 09:00 do 14:00

MENGO TRIS POKAL

11 Marec 2019

GREGORJEVO 2019

Novice

SVEČANOST OB DNEVU SPOMINA NA MRTVE, K SO PADLI V VOJNI ALI ZARADNI NJE

- 31/10/2017

 

 Mengeš, 31. oktobra, 2017, ob 11.uri je bila pri Spomeniku talcev v Zalokah svečanost ob Dnevu spomina na mrtve. Osrednja govornica na žalni slovesnosti je bila MAJA KERŽIČ, ki je opisala žalostni dogodek o poboju talcev v Mengšu.

Spoštovani,

danes se znova spominjamo žrtev vseh padlih v vojnah, ki so se kruto poigrale s človeškimi življenji v prejšnjem stoletju na slovenskih tleh. Še posebej pa se v naši občini spominjamo in v tem času vsakoletno poklonimo žrtvam NOB v Loki pri Mengšu ter padlim talcev na Zalokah v Mengšu.

Kot pripadnica mlajše generacije, sem o vojnah, predvsem prvi in drugi svetovni vojni, nekaj osnovnih informacij pridobila pri zgodovini v šoli. Mnoge mlade zanima zgodovina. Mene tudi, zato sem o preteklih dogodkih večkrat povprašala moje stare starše, ki so drugo svetovno vojno tudi doživeli ter nekatere grozote videli čisto od blizu. Stari ata je bil kot 13-letni fantič 8. januarja 1944 priča poboju talcev na Zalokah. Stanoval je na Gorenjski cesti in ko je mimo pripeljal tovornjak, kar je bila takrat prava redkost, ga je radovednost pripeljala vse do mesta, kjer so danes skakalnice in od koder je opazoval kruto morijo, ko so zaradi 6 trupel, najdenih v Zasapnici, Nemci v treh skupinah po deset, v opozorilo in maščevanje Partizanom, postrelili premražene talce in jih pustili tam. Ata je šel nato po odhodu Nemcev še s tremi prijatelji do trupel in pri enem od njih naletel na fotografijo talčeve družine. Dogodek ga je seveda globoko pretresel, da ni jedel še več dni.

Ob pripovedovanjih pa ni nikoli pozabil omeniti in poudariti nesmisla vojne in nasilja, saj ni bil nihče zares pravi zmagovalec. Trpeli so po večini vsi, še posebej pa mnogo nedolžnih civilistov.

Nam mladim je bilo marsikaj prihranjeno. Nekateri nismo doživeli niti vojne za Slovenijo in so ti dogodki za nas le del zgodovine. Vseeno pa so nam lahko oz. nam morajo biti v opomin in poduk. Morali bi se zavedati, da nas preteklost ne sme dodatno razdvajati, zaradi nje se ne smemo prepirati, temveč da gradimo prihodnost v strpnem dialogu.

Mi si moramo dandanes prizadevati ne le za mir in preprečevanje nasilja, temveč tudi za dobre medsebojne odnose, strpnost, prijateljstvo, pomoč sočloveku ter delati v dobro lokalne skupnosti, žrtve pa ohranjati v spoštljivem spominu.

 

Maja Keržič                                                                                                       foto Bogdan Urankar