slika1.jpg slika2.jpg Pod 32 marelo.jpg Pod 32 Tipkar k1.jpg Pod 32 Per.jpg
Novice
08/02/2018

 Dne 2. 2. 2018 je Turistično društvo Mengeš , v okviru Gorenjske turistične zveze, sodelovalo na turističnem sejmu, ki je potekal na Gospodarskem rastavišču v Ljubljani.

 
03/01/2018

 Oglejte si zanimljiv videoposnetek s pohoda starejših domžalskih skavtov dne 2. 1. 2018.

 
28/12/2017

 Na Božično-novoletnem koncertu mengeške godbe, ki je bil 26. decembra 2017, ob 19:30.uri, v Kulturnem domu Mengeš, so bila med odmorom svečano podeljena priznanja ....

 

Dogodki

Novice

SVEČANOST OB DNEVU SPOMINA NA MRTVE, K SO PADLI V VOJNI ALI ZARADNI NJE

- 31/10/2017

 

 Mengeš, 31. oktobra, 2017, ob 11.uri je bila pri Spomeniku talcev v Zalokah svečanost ob Dnevu spomina na mrtve. Osrednja govornica na žalni slovesnosti je bila MAJA KERŽIČ, ki je opisala žalostni dogodek o poboju talcev v Mengšu.

Spoštovani,

danes se znova spominjamo žrtev vseh padlih v vojnah, ki so se kruto poigrale s človeškimi življenji v prejšnjem stoletju na slovenskih tleh. Še posebej pa se v naši občini spominjamo in v tem času vsakoletno poklonimo žrtvam NOB v Loki pri Mengšu ter padlim talcev na Zalokah v Mengšu.

Kot pripadnica mlajše generacije, sem o vojnah, predvsem prvi in drugi svetovni vojni, nekaj osnovnih informacij pridobila pri zgodovini v šoli. Mnoge mlade zanima zgodovina. Mene tudi, zato sem o preteklih dogodkih večkrat povprašala moje stare starše, ki so drugo svetovno vojno tudi doživeli ter nekatere grozote videli čisto od blizu. Stari ata je bil kot 13-letni fantič 8. januarja 1944 priča poboju talcev na Zalokah. Stanoval je na Gorenjski cesti in ko je mimo pripeljal tovornjak, kar je bila takrat prava redkost, ga je radovednost pripeljala vse do mesta, kjer so danes skakalnice in od koder je opazoval kruto morijo, ko so zaradi 6 trupel, najdenih v Zasapnici, Nemci v treh skupinah po deset, v opozorilo in maščevanje Partizanom, postrelili premražene talce in jih pustili tam. Ata je šel nato po odhodu Nemcev še s tremi prijatelji do trupel in pri enem od njih naletel na fotografijo talčeve družine. Dogodek ga je seveda globoko pretresel, da ni jedel še več dni.

Ob pripovedovanjih pa ni nikoli pozabil omeniti in poudariti nesmisla vojne in nasilja, saj ni bil nihče zares pravi zmagovalec. Trpeli so po večini vsi, še posebej pa mnogo nedolžnih civilistov.

Nam mladim je bilo marsikaj prihranjeno. Nekateri nismo doživeli niti vojne za Slovenijo in so ti dogodki za nas le del zgodovine. Vseeno pa so nam lahko oz. nam morajo biti v opomin in poduk. Morali bi se zavedati, da nas preteklost ne sme dodatno razdvajati, zaradi nje se ne smemo prepirati, temveč da gradimo prihodnost v strpnem dialogu.

Mi si moramo dandanes prizadevati ne le za mir in preprečevanje nasilja, temveč tudi za dobre medsebojne odnose, strpnost, prijateljstvo, pomoč sočloveku ter delati v dobro lokalne skupnosti, žrtve pa ohranjati v spoštljivem spominu.

 

Maja Keržič                                                                                                       foto Bogdan Urankar