slika1.jpg slika2.jpg
Novice
05/12/2018

 V Osnovni šoli Mengeš je Turistično društvo Mengeš, dne 28. 11. 2018 organiziralo delavnico za učence višjih razredov osnovne šole. V delavnici so se mladi nadobudni ustvarjalci naučili osnov za izdelavo adventnih venčkov in novoletno božičnih okraskov ... 

 
19/10/2018

 Na 48. srečanju gorenjskih turističnih delavcev v Kranju, dne 6. okt. 2018, kjer so podeljevali priznanja ...

 
15/08/2018

 Včasih smo postavljeni pred »hitre« izzive. Tako smo bili v Tudrističnem društvu Mengeš po Janezu Peru, seznajeni in naprošeni za pomoč pri organizaciji snemanja prispevka za oddajo avstrijske ORF

 

Dogodki
23 Februar 2019 09:00 do 14:00

MENGOTRIS POKAL (Rolete Kosec)

23 Februar 2019 19:00 do 21:44

POD MENGEŠKO MARELO

2 Marec 2019 09:00 do 11:00

PUSTOVANJE

9 Marec 2019 09:00 do 14:00

MENGO TRIS POKAL

11 Marec 2019

GREGORJEVO 2019

Novice

RADIJSKI KLUB »GREMO PLESAT«RTVSLO KOPER IN SMILJANA BARANJA V MENGŠU

- 17/12/2017

 V petek 8. 12. 2017 so nas obiskali člani radijskega kluba »Gremo plesat« iz Kopra, z mentorico in voditeljico radijskega programa RTV SLO iz Kopra. Dva polna avtobusa z 84 člani kluba so prispeli ob 10. uri pred Godbeno gasilski dom, kjer smo jih sprejeli člani sekcije Veterani Mengeške godbe z Janezom Perom in člani Turističnega društva Mengeš. Kljub dežju, so zaigrane skladbe Veteranov doživele odobravanje, presenečenje in vesel aplavz. Pozdravil jih je g.Bojan Burnik, nato pa še Jože Vahtar, ki jih je v nadaljevanju dneva popeljal po znamenitostih Mengša.

Najprej pa je bil na vrsti sprejem in pogostitev udeležencev s strani TD Mengeš in Občine Mengeš z mengeškima kulinaričnima posebnostima: »bizgecem in hvancatom«. Predsednica Zorka Požar je ob pozdravu povedala o njihovi zgodbi in vsebini. Člani kluba so si ogledali tudi vadbeno sobo, g. Janez Per pa jim je povedal zgodbo Alpskeg kvinteta in Veteranov Mengeške godbe.

Gostje so s seboj prinesli tudi svojo kulinarično posebnost »briškole«, ki so pri nas znani kot lahki flancati.

V nadaljevanju dneva smo pot peš nadaljevali do Melodije, kjer sta nas sprejela ga.Vesna in g.Ciril Burgar in gostom predstavila svojo dejavnost. Polovico gostov pa je izmenjaje si ogledalo še cerkev Sv. Mihaelea, kjer nas je z zanimivosti cerkve in seveda Plečnikove krstilnice seznanil gospod Štefan Babič. Ob 12. uri pa je že sledil sprejem pri županu in podžupanu v Kulturnem domu Mengeš. Župan Jerič je orisal nastanek in življenje v naši občini, podžupan Ropotar pa je predstavil še kulturno in športno dejavnost v občini. Kot pozdrav gostom, je zaplesala otroška folklorna skupina Svoboda Mengeš in požela buren aplavz, posebej pa še harmonikarja, ki sta jih spremljala.

Ura je bila že ena, ko smo se odpravili na Dobeno, kar je bil z tako velikima avtobusoma, kar mali podvig. Dež je še kar naprej padal, vendar razpoloženja gostov ob dobrem kosilu Kmečkega turizma Blaž na Dobenem ni niti malo kvaril. Po kosilu je Jože Vahtar predstavil knjigi »Naš Mengeš in Pesem mengeških zvonov«, ter ju simbolično poklonil tudi predsednici kluba ga. Bordon in ga.Smiljani Baranji. Pridružili pa so se nam tudi folkloristi Mladinska skupina Svobode Mengeš, ki je s svojim nastopom in pesmijo očarala goste. Kot posebna zanimivost pa je bil seveda prihod pisatelja prof. Ivana Sivca, ki je v svojem slogu popestril popoldne naših gostov. Vendar to še ni bilo vse, saj je v nadaljevanju goste zabaval Robi Stopar z svojim klubom harmonikarjev, tako, da si je večina privoščila ples, ki jih tudi druži v njihovem klubu.

Ob koncu dneva, smo bili organizatorji pohvaljeni in sledil je še ogled Mengša v praznični podobi, ki pa ga je skalil močan naliv, tako, da so si ga gostje ogledali kar iz avtobusnih sedežev. Zaklicali smo še: nasvidenje Koper in srečno pot domov! Se še kdaj vidimo na njihovem koncu!

Na koncu je potrebno povedati, da se je vseskozi snemala radijska oddaja z vsemi dogodki in opisanimi dejavniki in je bila predstavljena v ponedeljek 11. 12. 2017 ob 21 uri. Oddajo »Gremo plesat« vodi Smiljana Baranja, ki je 7 let živela tudi v Loki pri Mengšu in je bila izvrstna voditeljica narodno zabavnih oddaj. V ponedeljkovih večernih oddajah ob 21. uri pa bo predstavljen v naslednjih terminih še g. Simon Golubič z njegovim delom zbiranja narodno zabavnih vsebin – povezan z Mengšem ob ustanavljanju Glasbenega centra in v dveh oddajah tudi prof. Ivan Sivec.

Tako je ob 84 prisotnih dober glas o Mengšu poneslo domov in še tudi v radijski eter Primorske, ki ga verjetno poslušajo tudi drugod širom Slovenije.

Jože Vahtar, foto Miha Požar