slika1.jpg slika2.jpg
Novice
16/06/2020

 

Turistično društvo Mengeš je ob prazniku Občine Mengeš v nedeljo 7. Junija 2020, med 8. In 12. uro organiziralo akcijo z naslovom »VSI NA TRIM», ki je že 38 let.

 
01/06/2020

 V soboto 30. maja je bila slovesnost pred spomenikom ob Kulturnem domu v Mengšu.

 
26/02/2020

 Gospodarsko razstavišče v Ljubljani je bilo od 29.januarja do 12.februarja 2020 središče zelenega, aktivnega turizma, kampinga, karavaninga in gastronomije

 

Dogodki

Novice

MENGEŠKI BIZGEC NA RTV SLOVENIJA

- 28/02/2019

 

 Dobro jutro je oddaja na TV Slovenija, v kateri voditeljici Špela Močnik in Marija Merljak prestavljata različne kraje iz Slovenije, njihove znamenitosti, kulturo in še posebej avtohtono kulinariko. V petek, 22. februarja  2019  sta s snemalno ekipo obiskali Mengeš, poznano kot glasbeno mesto z izredno močno kulturno, športno in društveno dejavnostjo.

Posebna pozornost je bila v tej oddaji namenjena stari že pozabljeni jedi – mengeškemu bizgecu. Pisatelj Janez Trdina, rojem Mengšan, omenja bizgec v svojih pismih župniku Koblarju kot neko mrko priskutno jed – vražji bizgec. Je pa ta bizgec sprejemljiva jed, če vanjo stopi prašičja noga. Učenci literarno-etnološkega krožka na Osnovni šoli Mengeš so začeli pod vodstvom mentoric gospe Rožmanove in Železnikarjeve raziskovati, kakšna je to pravzaprav ta stara jed, ki jo omenja Trdina. Izbrskali so podatke o osnovnih sestavinah in jih predstavili Zorki Požar, predsednici Turističnega društva Mengeš, s prošnjo, da na podlagi teh izsledkov skuša pripraviti jed, ki naj bi predstavljala avtohtono jed mengeški bizgec. Upoštevati je bilo potrebno razmere v Trdinovih časih. V Mengšu in okolici se je takrat sejalo veliko ječmena, ajde, zelja in repe. Gospodinje so imele na razpolago samo pridelke iz lastnih njiv in vrtov. Praktično so v prenesenem pomenu iz nič napravile zelo dobre jedi. Za meso iz Poljske zagotovo niso slišale. Po nekaj poskusih je Zorki  uspelo pripraviti zelo okusno jed. Prvič je bil bizgec predstavljen na prireditvi v Osnovni šoli Mengeš leta 2010, na kateri je prisostvoval tudi priznani slovenski etnolog dr. Janez Bogataj, ki ga je bizgec resnično navdušil in ni skoparil s pohvalami.

Tokrat ga je Zorka predstavila v neposrednem TV prenosu širši slovenski javnosti. Prikazala je vse sestavine, pripravo in samo kuhanje. Gospa Marija Merljak, odlična poznavalka kulinarike, univ.dipl. ing. živilske tehnologije, se ni in ni mogla načuditi čudoviti harmoniji okusov, kislega zelja, repe in ostalih sestavin bizgeca. Ob tej priliki se Turistično društvo Mengeš zahvaljuje vodstvu šole za uporabo njihove učne kuhinje. Še posebej hvala gospe Niki Mušič za vso podporo in pomoč pri izvedbi tega projekta.

Dogajanje se je iz šole preselilo na ploščad pred Kulturni dom Mengeš, kjer je Turistično društvo Mengeš poleg bizgeca prikazalo še ocvirkovo in pehtranovo potico ter raznovrstno pecivo. Gospa Cirila Dermastja je na prizorišču cvrla okusne tradicionalne mengeške hvancate, ki so šli še topli prisotnim posebno v slast.

S skupinsko fotografijo vseh sodelujočih v oddaji se je predstavitev Mengša na TV Slovenija končala. S strani gledalcev televizije smo prejeli precejšno število pozitivnih odmevov. Sodeč po tem ima oddaja Dobro jutro dokaj veliko gledanost. O negativnih odzivih ne kaže izgubljati besed. Drugi del oddaje Dobro jutro Mengeš bo namreč predvidoma 20. Septembra 2019.

Tekst in foto Miha Požar