slika1.jpg slika2.jpg
Novice
16/06/2020

 

Turistično društvo Mengeš je ob prazniku Občine Mengeš v nedeljo 7. Junija 2020, med 8. In 12. uro organiziralo akcijo z naslovom »VSI NA TRIM», ki je že 38 let.

 
01/06/2020

 V soboto 30. maja je bila slovesnost pred spomenikom ob Kulturnem domu v Mengšu.

 
26/02/2020

 Gospodarsko razstavišče v Ljubljani je bilo od 29.januarja do 12.februarja 2020 središče zelenega, aktivnega turizma, kampinga, karavaninga in gastronomije

 

Dogodki

Novice

Turistično društvo Mengeš, med rožami in kulinariko

- 31/05/2019

 

Kljub spremenljivemu vremenu v aprilu in maju, nam je v društvu uspelo izpeljati vse načrtovane akcije.

·         4. aprila smo izvedli čistilno akcijo na Trim stezi in opravili na njej tudi manjša popravila.

·         V soboto 6. aprila smo se kot soorganizatorji udeležili skupne čistilne akcije, ki je potekala na širšem območju Občine Mengeš.

·         10. aprila smo v prostorih Planinskega društva Janeza Trdne Mengeš organizirali predavanje o vzgoji in oskrbi gorenjskih nageljnov. Strokovnjak iz tega področja gospod Stanonik, iz Poljanske doline, je številnim udeležencem podal praktične nasvete in osnovna navodila za uspešno gojenje nageljnov. 

  

Gorenjska turistična zveza, katere član je tudi Turistično društvo Mengeš, že nekaj let spodbuja svoje člane v akciji »Vrnimo gorenjski nagelj na okenske police in balkone naših domov«.  V to akcijo se je vključilo tudi mengeško turistično društvo. V soboto 13. aprila je pripravilo Cvetlični dan na mengeški tržnici. V goste je povabilo Vrtnarstvo Stanonik, ki je ponudilo pestro izbiro okrasnih rastlin, dišavnic in seveda nageljnov. Turistično društvo Mengeš je ob tej priložnosti podelilo obiskovalcem tržnice 100 sadik gorenjskih nageljnov. Za prijetno razpoloženje na tržnici so poskrbeli člani ansambla Sejmarji, za kulinarične dobrote pa članice društva.

Kdor nima svojega vrta ima kljub temu možnost za pridelavo različne zelenjave, ki jo gospodinjstvo potrebuje v svoji kuhinji. Strokovnjakinja iz kluba Gaia, gospa Loreta Vlahovič, je na predavanju, ki ga je društvo organiziralo 23. aprila, predstavila preproste rešitve tega problema. Posode ali celo manjše visoke grede na balkonih, terasah, pod nastreški in povsod tam kjer imamo vsaj malo prostora, so idealne rešitve oziroma nadomestilo za vrt. Pri tem moramo biti pozorni na uporabo kvalitetne zemlje in pri sajenju oziroma setvi upoštevati »slabe in dobre« sosede pri rastlinah.

Kuh'na na mengeški tržnici, ki je bila v soboto 18. maja 2019, je kljub slabi vremenski napovedi lepo uspela. Po začetnem rahlem dežju, se je vreme izboljšalo v zadovoljstvo vseh ponudnikov in obiskovalcev. Na stojnici Turističnega društva Mengeš so cvrli »Mengeške hvancate«, krhke flancate (Gorenci jim pravijo »ta zmeden'«) in carski praženec (šmoren). Poleg tega so se obiskovalci lahko posladkali tudi z raznimi poticami in pecivom.

Na tradicionalni prireditvi Palčkova dežela pri Fartku na Gobavici, 19. maja, se je društvo predstavilo s prospektnim materialom.                                                                                    Tekst in foto: Miha Požar