slika1.jpg slika2.jpg Pod 32 marelo.jpg Pod 32 Tipkar k1.jpg Pod 32 Per.jpg
Novice
08/02/2018

 Dne 2. 2. 2018 je Turistično društvo Mengeš , v okviru Gorenjske turistične zveze, sodelovalo na turističnem sejmu, ki je potekal na Gospodarskem rastavišču v Ljubljani.

 
03/01/2018

 Oglejte si zanimljiv videoposnetek s pohoda starejših domžalskih skavtov dne 2. 1. 2018.

 
28/12/2017

 Na Božično-novoletnem koncertu mengeške godbe, ki je bil 26. decembra 2017, ob 19:30.uri, v Kulturnem domu Mengeš, so bila med odmorom svečano podeljena priznanja ....

 

Dogodki

Zgodovina

Mengeš je prijetno mestece ob vznožju gozdnate Gobavice, 15 kilometrov severno od Ljubljane. Ima ugodno in lepo lego, ki je od nekdaj privabljala priseljence. Na severozahodu tvorijo čudovito ozadje Kamniške Alpe, Karavanke in Julijci, na jugovzhodu pa se razprostira Mengeško polje. Pod mengeškim hribom proti Loki teče potok Pšata, na vzhod pa je proti Kamniški Bistrici speljana umetna struga razbremenilnika.

Skupaj z vasmi Topole, Loka in Dobeno živi tod več kot 7500 ljudi. Občina Mengeš meri 22,5 km2.


Župnijska cerkev sv. Mihaela

Prvič se Mengeš omenja v pisnih virih 1154. leta. Bržkone je ime našega kraja zloženo iz nemškega osebnega imena Meingo, Mengoz ali Megingoz in besede burg. Naselje je nastalo v bližini stare rimske ceste Emona-Celeita, zagotovo pa je bilo območje poseljeno že v prazgodovini, o čemer pričajo številne izkopanine. Mengeška župnija je bila ena od prafar in spada med najstarejše na Kranjskem. Obsegala je ves vzhodni del Gorenjske do Štajerske. Nekdaj je dajalo Mengšu gospodarski temelj kmetijstvo, pozneje pa obrt in industrija. Leta 1867 je bil kraj povzdignjen v trg.

V ljudski pesmi so se ohranili simboli prebivalcev Mengša in sosednjih vasi:

Kdo, kdo, kdo so pa to? Mengšani, Mengšani, Mengšani so to!
Mengšan se izmed vseh spozna, baca na ram´ima. O ja, Mengšani so to!
Kdo, kdo, kdo so pa to? Ločani, Ločani, Ločani so to.
Ločan se izmed vse spozna, rž za klobukom ima. O ja, Ločani so to!
Kdo, kdo, kdo so pa to?Dobenci, Dobenci, Dobenci so to!
Doben´c se izmed vseh spozna, hruško v rok´ ima. O ja, Dobenci so to!
Kdo, kdo, kdo so pa to? Topolci, Topolci, Topolci so to!
Topolc se izmed vseh spozna korito na vag´ima. O ja, Topolci so to!


Zaradi prometne lege je v 18. st. zacvetelo prevozništvo. Mengeš je bil vse do desetletja po 2. svetovni vojni znan tudi po slamnikarstvu. Razvilo se je mizarstvo, pečarstvo, kovaštvo, kamnoseštvo, tesarstvo, krojaštvo, mesarstvo, opekarstvo, usnjarstvo, pivovarništvo in papirničarstvo (prva kartonažna tovarna na Kranjskem). Razen zadnjih štirih, so se dejavnosti ohranile, pridružile pa so se jim mnoge novodobne. Danes so pomembna podjetja v Mengšu: Filc, Lek; Semesadike; SCT Ljubljana, Zora Domžale, Hidrotehnik in Center za razvoj kmetijstva in podeželja Jablje.

Mengšani imamo radi svoj kraj in smo ponosni nanj ter cenimo sosede in obiskovalce, ki prihajajo k nam v goste!

Vas Dobeno je dobila ime po vrsti lesa – hrastu, ki se je v staroslovankem jeziku imenoval »dub«.

Loka pri Mengšu je dobilo ime po travniku ob vodi. K Loki spada tudi grad Jable. Najstarejše znane listine o gradu Jable in o Loki pri Mengšu segajo v zgodnja leta 14. stoletja.


Dobeno


Topole – pogled s Pleše

Vas Topole je dobila ime po vrsti drevja topolu. Značilno za kraje, ki so dobili ime po vrsti lesa, da so stari. Najstarejša poznana listina, ki omenja Topole pri Mengšu je iz leta 1136.