Včasih smo postavljeni pred »hitre« izzive. Tako smo bili v Tudrističnem društvu Mengeš po Janezu Peru, seznajeni in naprošeni za pomoč pri organizaciji snemanja prispevka za oddajo avstrijske ORF, ki jo v prevodu pokažejo pod naslovom »Dober dan Koroška« tudi na slovenski RTV. Tema je bila, kako v našem okolju pripravimo najbolj optimalen žar, oziroma pečenja mesa na žaru. Prostor smo si našli v prijetnem okolju Lovske koče v Mengšu.
Organizacija je hitro stekla s tem, da smo si pridobili odlične izdelke podjetja »Meso Kamnik« in seveda tudi opravo za našega žar mojstra Marjana Urbanijo. Seveda pa brez dobrega domačega kruha, ki ga je spekla predsednica Zorka ni šlo, kot tudi odličnega štrudla in dobrot iz naših vrtov od bučk do paradižnika. Marjan nam je pokazal tudi pripravo »Antonove kranjske klobase« na žaru, ki je res odlična. Žal vsega ne bo videti na televiziji, pa vendar so bili člani avstrijske ekipe ( snemalec in ozvočevalec sta Avstrijska Slovenca in nam vsem dobro znani organizator Beljaškega sejma Gerhard Liepuscich) navdušeni nad našim pristopom, tako, da je še daleč v noč potekal z njimi razgovor in morda tudi možnost kakšne predstavitve v prihodnosti.
Tekst: Jože Vahtar Foto: Miha Požar