Novice

Recep za kulinarično posebnost

"MENGEŠKI BIZGEC"

je izvrstna enolončnica, ki jo je s tem lokalnim narečnim poimenovanju navaja naš pisatelj Janez TRDINA svojemu prijatelju Kodlarju.

RECEPT:

(Količina za 20 oseb, cca 5litrov)

35 dag ješprenčka

40 dag kislega zelja

40 dag kisle repe

5 strokov česna

2 veliki čebuli

50 dag prekajenega suhega mesa (rebra, šink ali klobasa)

10 dag korenja (naribati)

2 žlici zaseke

1 pest sesekljanega peteršilja

sol, poper po okusu

 

Ješprenček čez noč namočimo v vodi, da se dobro napne. Dobro opranega damo kuhati. Kislo repo in zelje skuhamo posebej, da zavre in vodo odlijemo, dodamo k ješprenčku in kuhamo. Dodamo še ostale sestavine: meso, na drobno narezano čebulo, česen, korenček, peteršilj in začimbe. Ko je meso kuhano ga narežemo na majhne koščke in ga proti koncu kuhanja damo v bizgec. Po potrebi zalijemo z vodo. Bizgec mora biti gostljata jed.

Dobertek!                                                                                                                       Zorka Požar