"MENGEŠKI BIZGEC"
je izvrstna enolončnica, ki jo je s tem lokalnim narečnim poimenovanju navaja naš pisatelj Janez TRDINA svojemu prijatelju Kodlarju.
RECEPT:
(Količina za 20 oseb, cca 5litrov)
35 dag ješprenčka
40 dag kislega zelja
40 dag kisle repe
5 strokov česna
2 veliki čebuli
50 dag prekajenega suhega mesa (rebra, šink ali klobasa)
10 dag korenja (naribati)
2 žlici zaseke
1 pest sesekljanega peteršilja
sol, poper po okusu
Ješprenček čez noč namočimo v vodi, da se dobro napne. Dobro opranega damo kuhati. Kislo repo in zelje skuhamo posebej, da zavre in vodo odlijemo, dodamo k ješprenčku in kuhamo. Dodamo še ostale sestavine: meso, na drobno narezano čebulo, česen, korenček, peteršilj in začimbe. Ko je meso kuhano ga narežemo na majhne koščke in ga proti koncu kuhanja damo v bizgec. Po potrebi zalijemo z vodo. Bizgec mora biti gostljata jed.
Dobertek! Zorka Požar