Novice

STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE

V soboto 1. 10. 2022 smo člani Turističnega društva Mengeš obiskali Turistično društvo Zbilje. Ker nas v zadnjem obdobju veže kar nekaj skupnih projektov in ker so turistična društva v Medvodah znana kot ena najuspešnejša in napredna društva v Sloveniji, je bilo  s tem dovolj razlogov za naš obisk.

Sprejeli so nas predsednik TD Zbilje  Iztok Pipan, predsednica Zveze turističnih društev Medvode Vanja Ločniškar in predstavnik Zavoda Sotočje Jure Galičič. Štiriurni pogovor je obsegal področja od vključenosti turističnih društev v delu Turistične zveze Medvode in Zavoda Sotočja, dela z mladimi in prihodnje usmeritve turističnih društev. Pri njih se je začel turistični razcvet, ko je začel delovati javni zavod Sotočje in so s tem imeli strokovno in organizacijsko pomoč. Poudarili so pomembnost človeka na zaposlitvi, ki naj izhaja iz domačih krajev (naj bo domačin) in je predan poslanstvu dela v turizmu. Poudarili so, da je delo v turizmu delo na dolgi rok, predvsem pa je potrebno določiti kaj dela prostovoljec in kaj profesionalno strokovna služba za turizem.

Turistično društvo Zbilje drugo leto praznuje 70 letnico obstoja. Je eno izmed petih najbolj razvitih društev v Sloveniji. Imajo okoli 180 članov, kar je za tako majhen kraj veliko. V lasti imajo praktično vse objekte ob Zbiljskem jezeru, katere  tudi posodabljajo in vlagajo  veliko naporov v nadaljni razvoj.

Poudarili pa so tudi, da so zastavili cilj, ki jih kot občino in kraje v njej pooseblja in to je slogan: zelena vrata prihodnosti. S tem so si zadali tudi preoblikovati turiste v značaju prihodov (ne samo z avtomobili) ampak tudi vlak in električna kolesa. Poudarili pa so pomembnost dela z mladimi od vrtca do osnovne šole. Predstavili so nam uspešen projekt Šolska Medvoška kuhalnica z podnaslovom: Kruh naš vsakdanji. Še kako pomemben za današnji čas.

Ogledali smo si tudi njihovo galerijo na prostem, ki je v mnogočem unikatna zamisel in vredna posnemanja. Tokrat je postavljena na temo kruha.

Ob stisku roke smo obljubili, da se še snidemo, da ohranjamo stike in izmenjavamo izkušnje. Na koncu pa še besede našega gostitelja Iztoka: KDOR RAD OSREČUJE LJUDI, TA DELA V TURIZMU!

Jože Vahtar